BEMUTATKOZÁS ÁRAINK KÜLÖNLEGES AJÁNLATAINK CSOPORTOK GALÉRIA KAPCSOLAT MISKOLC

Miskolc és környéke látnivalói

Miskolctapolca Barlangfürdő

Barlangfürdő

Miskolctapolca egyik legnagyobb büszkesége a Miskolctapolcai Barlangfürdő, mely nem csupán Miskolc és környékének egyik legnagyszerűbb látnivalója. 2016-ban elnyerte az év fürdője címet is. Egész Magyarországról, sőt határainkon túlról is egyre többen keresik fel ezt a különleges fürdőt. Már a bejáratnál feltűnik, hogy nem egy szokványos fürdőbe érkezünk. Magas sziklák, hegyoldalba épített fürdő és egy különleges úgynevezett kagyló, melynek aljában szintén egy medence található. És akkor még nem is mentünk beljebb. A Barlangfürdő nem véletlenül kapta a nevét. Csodálatos érzés egy barlang belsejében úszkálni és követni a labirintusszerű utakat, melyek mindig más helyen lukadnak ki. Az ember nem bírja megállni, hogy ne adjon hangot ámulatának, mely hang a terem tökéletes akusztikájának köszönhetően visszhang formájában visszaköszön. Egy életre szóló élmény a barlangfürdő, melyet nem szabad kihagynunk. A termálforrás hőmérséklete 30 fok, amely főképp izületi betegségekre van gyógyhatással. Mivel sótartalma kevesebb, mint a gyógyvizeké, korlátlan ideig lehet benne fürödni!

Csónakázó tó

Csónakázó tó

Miskolctapolca egyik legszebb látványossága a közel 11.000 négyzetméter alapterületű csónakázó tó. A tó és környéke gyönyörű flórával és faunával övezett, sétálóutakkal és gyönyörű kilátást adó padokkal szegélyezett terület.

Mind családok, mind pedig párok számára ajánlunk az olcsó, ám annál élménydúsabb szórakozási lehetőséget.

Ellipsum Élmény- és Strandfürdő

Ellipsum Élmény- és Strandfürdő

A Bükki Nemzeti Park ölelésében, Miskolctapolcán, a fürdők völgyében várja vendégeit az Ellipsum Élmény- és Strandfürdő, mely különleges nevét öt ellipszis alakú épületéről kapta. Az impozáns csarnokok több mint hétezer négyzetméternyi területen - elhatárolt, ám összefüggő egységet alkotva - az év 365 napján garantálják a felnőttek, a tinik és a kisgyermekek felhőtlen kikapcsolódását. Az egyedülálló fürdőkomplexum a miskolctapolcai fürdőfejlesztés második ütemeként valósult meg egy közös, minden igényt kielégítő egységet alkotva a 2015-ben átadott első ütemmel, a felújított Strandfürdővel. A több mint 5000 négyzetméter alapterületű, akadálymentes épületegyüttesben valamennyi korosztály külön részleget kapott, hogy a család minden generációjának élményekkel teli legyen a pihenés.

Kalandtúra park

Kalandtúrapark

A Miskolctapolcai Kalandtúra Park Miskolctól néhány kilométerre, Miskolctapolca szívében a csónakázó tavat ölelő erdő fái között található. Hazánk legnagyobb ilyen jellegű kalandparkja, melyben három nehézségi fokon mérethetik meg magukat a bátrabbak (könnyú, nehéz, extrém). A valóban izgalmas kikapcsolódást azoknak ajánljuk, akik szeretik az aktív pihenést és az izgalmakat és nem rettennek meg a kihívásoktól sem.

Bobpálya

Bobpálya

Magyarország legizgalmasabb erdei bobpályája Miskolctapolcán a Csónakázó-tó és a Barlangfürdő közvetlen szomszédságában található. Különleges élményt kínál kicsiknek és nagyoknak a mintegy 850 m hosszú, egész évben üzemelő alpesi bobpálya.

Az évszázados fák között sikló bobok a szánkózás élményét adják minden évszakban, ahol mindenki maga választja meg a számára élményt nyújtó sebességet. Különös élményt nyújt esti időszakban a kivilágított pályán lesiklani.

Avasi Kilátó

Avasi kilátó

Miskolc egyik legjellegzetesebb építménye az Avasi Kilátó és tévétorony, mely gyönyörű panorámát biztosít a városra.

Szabadon látogatható a torony és teraszáról nyugodtan gyönyörködhetünk Miskolc szépségeiben. A 72 méter magas tv-toronyból szélesebb, mint 180°-os kilátás nyílik Miskolcra.

A torony egy kicsit ijesztő érdekessége, hogy maximális kilengése 45 cm!

Selyemréti strandfürdő

Selyemréti strandfürdő

2013 júliusára megújult a Selyemréti Strandfürdő. A bővítés következtében a fürdeni vágyókat 3,5 hektáros parkosított strandterülettel várják: összesen 6 medencében 2728 négyzetméter vízfelülettel, valamint új wellness szolgáltatásokkal nyújtanak felhőtlen kikapcsolódást az ide látogatóknak. A fürdő vízellátását 2 nagyhozamú termálvizes (43-45 ºC) kút biztosítja, amelyek víz-utánpótlását (az elvégzett 13-as, 14-es C-izotóp vizsgálat alapján) több mint 9000 évvel ezelőtt beszivárgott karsztvízből nyeri. A megújult fürdőkomplexum strandolói újra élvezhetik a dögönyözőket, és birtokba vehetik a 3 pályás csúszdamedencét, a 25 méteres tanmedencét, a pezsgőfürdős ülőmedencét és egy élményelemekkel felszerelt gyermekmedencét, továbbá a folyamatosan működő 50 méteres úszómedencét is. Az új strandfürdő gyönyörű, pihenésre alkalmas parkkal rendelkezik, amely akadálymentesítése révén a mozgáskorlátozottak számára is zavartalan közlekedést biztosít.

Miskolc belvárosa

Szinvaterasz Virágóra

A belvárost a Szinva-patak szeli keresztül, amely hangulatossá varázsolja a város tereit, teraszait. Érdemes felkeresni az Erzsébet teret, a virágórát a Szent István téren vagy a szerelmesek hídját és a Miskolci lányok szobrát a Szinva teraszon. Meghatározza a városképet az Avas is, amelynek oldalában több száz borház és pince rejlik, tetején pedig az Avasi kilátótorony kínál lehetőséget Miskolc és a környék panorámáját megcsodálni. A város számtalan történeti és kultúrértéket rejt, itt található hazánk legteljesebb ásványgyűjteménye és a vidék leggazdagabb magyar festészeti gyűjteménye a Herman Ottó Múzeum Képtárában. A görögkeleti ortodox templom 16 méter magas ikonosztáza az ország legszebb és Közép-Európa legnagyobb képfala. A rönkfából készült Deszkatemplom pedig igazi kuriózum. Miskolcon nyílt hazánk első magyar nyelven játszó kőszínháza, amely évente helyt ad a régió egyik legjelentősebb zenei eseményének, az operafesztiválnak is. A teátrum ma Közép-Európa egyik legnagyobb, legtöbb színházi térrel rendelkező játszóhelye.

Avasi Pincesor

Avasi pincék

A Történelmi Avas Miskolc belvárosában, Európában egyedülálló módon a város szívéhez közel, az Avas hegy északi oldalában több mint 900 pince és borház helyezkedik el. Ezek kora nem ritkán 300–400 éves. A lépcsőzetesen, egymás fölé emelkedő sorokban készült pinceüregek egymástól 6-7 méter távolságban, párhuzamosan haladnak a hegy belseje felé. A legtöbb pince 10-20 méter hosszú, de szép számmal akadnak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabbak is. Az Avasi pincesor a város történelmi borkultúrájának állít emléket, melynek a 1880-as filoxérajárvány vetett véget. Az avasi pincék egyre több gasztrorendezvénynek is otthont adnak. Legjelentősebb közülük a minden év május közepén megrendezett Avasi Borangolás.

Diósgyőri vár

Diósgyőri vár

Miskolc belvárosától mintegy 8 kilométerre, a Bükk hegység lábánál, gyönyörű természeti környezetben található a Diósgyőri vár, melyet rangos hely illet meg Magyarország műemlékei között. Már a 12. században állhatott itt vár. A mai, gótikus vár a tatárjárás után épült, fénykorát Nagy Lajos uralkodása alatt élte, lovagterme a legnagyobb volt Európában. Később a magyar királynék jegyajándéka volt, egészen a török időkig. A vár berendezéseinek sajátossága a kötetlen megismerésben rejlik. A látogató szabadon mozogva, minden dolgot kipróbálva élheti át a középkori vár hangulatát. Ehhez a hangulathoz az interaktív tartalmak mellett korhű ruhába öltözött animátorok, valamint a földszinti térben helyet foglaló középkori, mindennapi életet bemutató terek is hozzájárulnak. 2014-ben megtörtént a vár felújítása. A vár két szint magasságig újra felépült, a délnyugati torony kivételével. A délnyugati torony még jóval régebben, egy villámcsapás miatt rongálódott meg, ezért és az antik hatás kedvéért a tornyot nem állították helyre. A másik három újjászületett palotaszárnyban helyreállították Közép-Európa legnagyobb lovagtermét, a várkápolnát és a királynék lakótermét is. Május végén tartják a Diósgyőri Várjátékokat. A rendezvény 3–4 napos, rendszerint bábosok produkciói, színházi előadások, nép- és társastánc-bemutatók, mazsorettműsorok, lovas- és íjászbemutatók, versenyek, játszóházak szerepelnek a programban. Ezek köré ilyenkor vásárokat és középkori mesterségek bemutatóit is szerveznek. A vár mellett található a nemrégiben átadott Lovagi Tornák tere. Itt lovagi tornák, koncertek, sportesemények kerülnek megrendezésre. Szintén a vár mellett áll a Déryné-ház, amely a 19. század egyik híres színésznőjének, Déryné Széppataki Rózának az otthona volt.

Lillafüredi kisvasút

Lillafüredi kisvasút

A Lillafüredi Kisvasút Magyarország egyik legszebb vonalvezetésű kisvasútja, valódi hegyi vasútként közlekedik az év minden szakában. Vonala meredek hegyoldalakban, különleges völgyhidakon, alagutakon vezet keresztül. Városi környezetből indulva, a diósgyőri vár közeléből juthatunk el vonataival számos látványossághoz. A Szinva és a Garadna patakok völgyében a Hámori-tó partján kanyarogva a lillafüredi Palotaszállóhoz, vízeséshez, barlangokhoz, az újmassai őskohóhoz, az erdei halsütővel rendelkező pisztrángtelephez és számos gyalogos túra kiindulópontjára eljuthatunk.

Szent István barlang

Szent István cseppkőbarlang

A fokozottan védett Szent István-barlang Lillafüreden, Miskolctól 3,5 km-re nyílik. Bejárata a Palota-szállótól 500 m-re, az Eger-Miskolc műút mellett található. Járatainak összhossza 1043 m, függőleges kiterjedése 94 m. A bemutatott szakasz hossza 170 m, a látogatás során oda-vissza 340 m a bejárt útvonal hosszúsága. Barlanglátogatás túravezetővel, óránkénti túraindulással. A barlang egész évben megtekinthető.

Lillafüredi függőkert

Lillafüredi függőkert

Minden évszakban páratlan látnivalókat kínál a természet, a romantika és a művészetek szerelmeseinek a mesés látványt nyújtó Palotaszálló alatt húzódó, teraszos függőkert. A függőkerten végigfutó útvonal egy “tematikus sétány“, mely a Szinva tanösvényre fűződik rá, azt gazdagítja kilenc állomáshelyével. Az egyes megállók a költészetről, a költőkről, a természettudósokról, a szerelemről szólnak. Kellő hangsúlyt kapnak a természeti és a mesterségesen épített környezeti elemek is: a vízesés – mely az ország legmagasabb vízesése -, az Anna-barlang, a Garadna-patak, a József Attila-szobor, a kőbe vésett Óda idézet.

Miskolci Állatkert

Miskolci Állatkert

A Miskolci Állatkertben - korábbi nevén Vadasparkban - öt kontinens több mint 120 állatfajának közel 700 egyedét mutatják be a látogatóknak, különleges erdei környezetben. A fák között sétálva a Kárpát-medence vadon élő állatai mellett egzotikus fajokkal, ősi magyar és távoli tájakon élő háziállatokkal is megismerkedhetnek a vendégek. Az állatkert területe a Bükki Nemzeti Parkkal szomszédos, így annak természetes növény- és állatvilágából is ízelítőt nyújtanak. Mindemellett magaslessel és számos programmal várják a családokat, óvodás, iskolás és nyugdíjas csoportokat.

Őskohó és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Múzeuma

Őskohó

A Hámori-tó nyugati csücske és Újmassa között a Garadna-patak festői völgye őrizte meg hazánk egyetlen kohóipari műemlékét, a faszéntüzelésű nagyolvasztót, a Fazola-kohót, közismert nevén “őskohót”. Az őskohóhoz hasonló ipari emlék Európában csak három található és Magyarország legrégibb ipari műemlékeként vált közismertté hazánkban és határainkon túl. A kohó mellett áll a Massa Múzeum és a műemlék vasverő.

A működő modellek, makettek és diorámák szemléletesen mutatják be az egyes korok vaskohászati technikáit és eljárásait. A látogatók képet alkothatnak a vasnak az emberi történelemben betöltött szerepéről és jelentőségéről, valamint arról a nehéz, ám szép és nemes munkáról, ami az egyes korszakokban a fémek hasznosításához kapcsolódott. A múzeum a tárgyi gyűjteményen, maketteken, diaporámákon kívül jelentős fotógyűjteménnyel, valamint szakkönyv- és szakfolyóirat-gyűjteménnyel is rendelkezik.

Bükk

Bánkúti Síklub

A Bükk-hegység lábánál való fekvés miatt nem maradhat ki a kirándulás, túrázás sem. Rengeteg túraútvonal, kilátó található a hegyekben. Nem is kell messze menni, már Lillafüredről is indulnak ki ösvények, kijelölt túrautak. A síelők sem maradnak hoppon. Bánkúton üzemel Magyarország legnagyobb sícentruma!